Winter klaar maken van een tuin is eigenlijk ouderwets. Vroeger was dit vooral bedoeld om de tuin er in de winter netjes uit te laten zien, tegenwoordig zijn er ook veel planten die er in de winter juist prachtig bij staan. Wij hebben daarom deze tips voor u verzameld:  Gazon-winterklaar-maken

1.borders

Laat vaste planten en border en perken het liefst zoveel zo lang mogelijk staan, ook al is de bloei niet meer uitbundig. Veel soorten vormen decoratieve zaden en vruchten, een goede voedselbron voor vogels en insecten.

U kunt wel een deel van de afgestorven vaste beplanting wel knippen, zo ziet de border er toch verzorgd uit

 

2. Afgevallen blad

Afgevallen blad is vaak lastig in de tuin, maar het vormt een prima beschermende deken tegen de vorst. Hark het blad dus liever in de border dan richting de afvalbak. Ook voorkomt het blad dat de grond dichtslaat en wederom gunstig voor het dierenleven.

 

3Gazon

In de herfst kan het gazon voor de laatste keer gemaaid worden, de temperatuur daalt dus het gras groeit nu minder snel. Als het heel zacht weer is kan het nodig zijn om aan het begin van de winter nog eens te maaien. Maai het gras voor de laatste keer niet te kort.

 

4. Snoeien

Zolang het niet vriest is de winter een prima periode om te snoeien. de takken van een boom of struik zijn duidelijker te zien als er geen blad aan zit. Ook heeft u minder snoeiafval.

een berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif moeten wel gesnoeid worden als het blad nog aan de boom zit, dit om bloeden van de boom te voorkomen.

 

5. Planten beschermen tegen vorst

Sommige planten zijn niet beschermd tegen strenge vorst, het is daarom raadzaam deze planten voordat het hard gaat vriezen af te dekken.

Afdekken kunt u doen door middel van noppenfolie, vliesdoek, jute of een rietmat.

 

6. kuipplanten

Het beste kunt u de kuipplanten in de winter naar binnen halen, vanaf half oktober komen vaak de eerste nachtvorsten voor. zet de planten op een koele plaats (tussen de 5 en 15 graden). Bladhoudende soorten hebben licht nodig. Bladverliezende planten kunnen opgeborgen worden in het donker.

 

7. Water afsluiten

Het is raadzaam om de waterleidingen in de tuin vroegtijdig af te sluiten dit om bevriezing van de leidingen te voorkomen. losstaande sproeiers kunt u droog binnen opbergen. heeft u gieters, waterton of lege potten in de tuin staan? zet deze over de kop om bevriezing te voorkomen.

 

 

 

Meer nieuws

Help uw tuin de zomer door!

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Na de afgelopen tijd druk bezig te zijn geweest in de tuin kan dit voor velen een verradelijke tijd zijn. Immers: niemand zit op een overwoekerde tuin te wachten bij thuiskomst. Let op uw vakantie tuinonderhoud met onze tips!

Lees meer